Concepții greșite despre pește, superaliment
Ca o sursă excelentă de proteine, peștele se află în fruntea listei de recomandări a aproape fiecare nutriționist. Cu conținutul său de seleniu, iod și vitamina D, acest aliment minunat întărește sistemul imunitar, ajută la menținerea funcției tiroidei și protejează inima. Odată cu dezvoltarea pescuitului modern de fermă și a tehnicilor de prelucrare a peștelui, peștele este consumat din ce în ce mai mult în fiecare zi. Dar cât de exact este ceea ce știm despre acest superaliment? Să aruncăm o privire la câteva concepții greșite comune despre pește:
Revendicare: peștele necongelat este întotdeauna mai bun decât peștele congelat!
Greşit! După cum știți, peștele se strică foarte repede. Dacă nu știi cu adevărat că peștele pe care îl cumperi este foarte proaspăt, peștele congelat poate fi mai sănătos. Peștele congelat este prelucrat în timp ce se află încă la bordul navei unde a fost prins sau în ferma piscicolă în care este produs, iar organele interne care se strică rapid sunt aruncate.
Afirmație: beneficiile pentru sănătate ale peștilor depășesc întotdeauna orice efecte nocive ale acestuia.
Fals! La fel ca multe produse care cresc în mod natural în natură, peștele poate fi contaminat cu substanțe chimice dăunătoare (în special mercur). Din acest motiv, anumite grupuri, precum femeile însărcinate și sugarii, ar trebui să-și limiteze consumul de pește.
Afirmație: consumul de pește în mod regulat este numai bun pentru sănătatea inimii.
Fals! Consumul regulat de pește reduce semnificativ riscul bolilor cardiace fatale, dar are și efecte pozitive asupra depresiei, hipertensiunii arteriale, a unor reumatism, a accidentului vascular cerebral și a unor cancere.
Afirmație: consumul de pește de 1-2 ori pe lună este suficient pentru a beneficia de efectele sale pozitive.
Fals! Majoritatea institutelor de cercetare medicală, inclusiv Asociația Americană a Inimii (AHA), recomandă consumul a cel puțin 2 porții (1 porție: 100 g) de pește gras pe săptămână.
Revendicare: peștele de calitate sushi este întotdeauna sănătos!
Fals! Vești proaste pentru iubitorii de sushi, dar există întotdeauna un risc de transmitere a bolilor cu fructele de mare crude. „Pește de calitate sushi” înseamnă pește foarte proaspăt, dar este un termen comercial, nu un termen medical. Nu înseamnă că fructele de mare crude sunt lipsite de microorganisme. Peștele preparat pentru sushi este adesea congelat. Înghețarea poate ucide microorganismele, dar singurul mod de a fi sigur este să-l gătești.
Revendicare: crustaceele precum creveții, crabul, midiile, homarul sunt bogate în colesterol și trebuie consumate cu moderație.
Fals! Din păcate, există credința că crustaceele, în special creveții, sunt periculoase în ceea ce privește colesterolul. În comparație cu carnea și puiul, crustaceele conțin mai puține grăsimi nesănătoase, iar conținutul lor de colesterol este sigur.
Revendicare: peștele crescut în mod natural este mai bun decât peștele de crescătorie.
Fals! Fiecare are argumentele sale pro și contra.
Peștele de mare poate avea un gust mai bun și poate fi mai bogat în acizi grași omega 3, dar nu cunoașteți mediul în care trăiesc și ce mănâncă. Deci, pot conține substanțe chimice nocive, cum ar fi mercur, pesticide și PCB (bifenili policlorurați).
Peștele de crescătorie poate să nu fie la fel de bogat în aromă și conținut de omega 3 ca peștele natural, în funcție de modul în care este hrănit. Dar peștele de crescătorie poate fi mai sănătos, deoarece pescuitul de cultură este strict controlat de autorități.
Revendicare: peștele proaspăt miroase a pește.
Fals! Dacă peștele „miroase a pește” sau dacă mirosiți a pește de fiecare dată când deschideți frigiderul, înseamnă că este învechit. De fapt, peștele proaspăt nu are în mod normal miros sau foarte puțin miros de apă de mare.
Revendicare: nu-mi place peștele, dar iau capsule de ulei de pește pentru uleiul Omega 3.
Greşit! Interesant este că capsulele de ulei de pește care conțin acizi grași omega 3 nu oferă aceleași beneficii ca și peștele natural. Studii științifice recente au arătat că uleiul de pește care conține omega 3 nu are niciun efect asupra sănătății cardiovasculare.
Afirmație: Peștii nu conțin paraziți.
Fals! Paraziții pot fi găsiți în toate ființele vii, dar mor în timpul gătirii corecte (când temperatura internă este de 60 de grade Celsius).
Afirmație: femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce pește.
Fals! Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cantitatea recomandată de pește. Aceasta este de 300 până la 400 de grame pe săptămână. O dietă de bună calitate este foarte importantă pentru dezvoltarea creierului bebelușului. Studiile au arătat că copiii mamelor care mănâncă pește în mod regulat au mai mult succes psihic.
Revendicare: peștele este benefic indiferent de modul în care este gătit.
Fals! Cel mai sănătos pește este fie copt, fie la grătar. Totuși, peștele prăjit, deși delicios, își pierde multe din beneficii. Prăjirea crește efectele nocive ale oricărui aliment. Persoanele care mănâncă întotdeauna pește prăjit pot avea chiar un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral.