fbpx
 

Ce este deficitul de fier

Ce este deficitul de fier? Simptomele deficitului de fier

Deficiența de fier este o afecțiune în care necesarul de fier al organismului nu poate fi satisfăcut din diverse motive. Este o problemă gravă de sănătate care provoacă 800.000 de decese în fiecare an în lume. Este, de asemenea, cea mai mare cauză a anemiei și apare la 35% dintre femei și copiii mici și 20% dintre bărbați.

De ce ar trebui luată în serios deficitul de fier?

Fierul este un element, ceea ce înseamnă că nu poate fi produs de organism. În condiții normale, trebuie să-l luăm din lumea exterioară prin dietă. Este esențială pentru organism, deoarece face parte din centralele electrice din interiorul celulelor. În plus, celulele roșii din sânge, care preiau oxigenul din plămâni și îl livrează în alte țesuturi, pot crește în număr suficient doar dacă există suficient fier în organism.

Când cantitatea de fier din organism este scăzută, producția de globule roșii scade și, ca urmare, cantitatea de oxigen transportată către celule, țesuturi și organe scade. Deficitul de fier pe termen lung se transformă în anemie.

Cum apare deficitul de fier?

Deficitul de fier este de obicei cauzat de 3 motive:

  1. Nevoia crescută de fier a organismului
  2. Aport scăzut de fier
  3. Pierderea fierului din organism.

Cea mai frecventă cauză a deficitului de fier este consumul insuficient de alimente care conțin fier. Sarcina, perioadele menstruale și condițiile care provoacă pierderi de sânge cresc nevoia de fier a organismului.

Motive ale deficitului de fier

  • Sarcina
  • Alăptarea
  • Nașterea la intervale frecvente În creștere
  • Alimentare inadecvată și dezechilibrată
  • Sângerări menstruale abundente
  • Pierderi excesive de sânge din cauza ulcerelor gastrice, hemoroizilor, accidentelor etc.
  • Pierderi crescute de minerale și alte oligoelemente din cauza exercițiilor fizice excesive
  • Secreție insuficientă de acid gastric
  • Ulcer la nivelul stomacului sau duodenului
  • Intervenții chirurgicale anterioare (în principal pe stomac sau intestin subțire)
  • Boli precum celiacul
  • Consumarea prea multă de băuturi cu cofeină, cum ar fi ceai, cafea, cola în timpul meselor
  • Cauze ereditare
  • Medicamente care reduc absorbția fierului

 

Simptome ale deficitului de fier

Deficiența de fier este greu de recunoscut în stadiile incipiente, deoarece corpurile noastre pot construi un depozit din ea. Depozitul nostru de fier ajută la întârzierea apariției simptomelor anemiei, dar nu pentru prea mult timp.

Simptome precoce:

  • Păr și unghii fragile
  • Piele uscată
  • Crăpături în colțurile gurii
  • Arsuri în limbă
  • Sensibilitatea mucoasei bucale

 

Simptome ale deficienței grave de fier

  • Oboseală constantă
  • Probleme de concentrare, ceață pe creier
  • Indiferență
  • Gâfâind în timpul activităților fizice
  • Amețeli și întreruperi
  • Dureri de cap
  • Depresie
  • Probleme de somn
  • Simt mai rece decât de obicei
  • Căderea părului
  • Aspect palid al culorii pielii
  • Umflarea limbii
  • Acufenele
  • Senzații de furnicături, amorțeală, crampe în mâini și picioare

 

Boli cauzate de anemie cu deficit de fier

  • Afecțiuni cardiace (bătăi rapide ale inimii, insuficiență cardiacă, inimă mărită)
  • Complicații ale sarcinii (greutate mică la naștere, risc de naștere prematură, probleme în dezvoltarea mentală a bebelușului)
  • Slăbirea sistemului imunitar
  • Atât sugari, cât și copii cu retard mental și fizic
  • sindromul picioarelor neliniştite
Cum să preveniți deficitul de fier?

Este adesea posibil să preveniți deficiența de fier prin modificarea obiceiurilor alimentare. Cel mai simplu mod este să combinați alimente bogate în fier cu alimente care facilitează absorbția fierului. De asemenea, va ajuta la evitarea consumului de alimente și băuturi care reduc absorbția fierului.

 

Alimente de consumat pentru deficit de fier

Carnea roșie, ficatul și alte produse din organe, năut, linte, fasole, fasole, mazăre, fasole uscată, spanac, cartofi, prune uscate, struguri fără semințe, soia fiartă, dovleac, ovăz, melasă, miere etc. prevenirea deficitului de fier.

 

Cum este tratată deficitul de fier?

Tratamentul este planificat pentru cauza. Dacă problema se bazează pe un aport foarte scăzut de fier de către alimente, dieta pacientului este ajustată pentru a obține suficient fier. Este recomandat ca persoana să consume alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, ficatul și peștele și să evite băuturile care reduc absorbția fierului, cum ar fi ceaiul și cafeaua. Dacă modificarea dietei nu este suficientă și este prezentă anemie, pacientul poate fi nevoit să fie tratat cu medicamente cu fier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *